Adobe InDesign CC2020 is uit en vervangt CC2019. Tijdens de eerste werkdag met de nieuwe versie heb ik al meteen een bug te pakken: 

Excel bestand met datums importeren in InDesign gaat fout

Als je namelijk één of meer datums in het geïmporteerde Excel-bestand hebt staan, dan worden die datums getoond als nullen: 0/0/0.

Je moet in InDesign een Excel-bestand importeren met behoud van opmaak om getallen goed te houden. Dat doe je door tijdens het importeren “Importopties tonen” te selecteren. Vervolgens selecteer je “Opgemaakte tabel” of “Slechts één keer opgemaakt” als je de tabel als gekoppeld bestand later nog gaat updaten.

Maar zelfs als je dat goed doet gaat het nu dus fout met de datums:

Ik heb daar inmiddels melding van gemaakt op indesign.uservoice.com.

De enige manieren op dit moment om de datum toch goed getoond te krijgen zijn:

  1. Na het importeren handmatig de datums in InDesign wijzigen. Prima als je maar een paar datums geïmporteerd hebt;
  2. De datum in Excel laten noteren als platte tekst en daarna importeren. Een betere optie als je veel datums hebt, of je moet het bestand vaak of veel keren plaatsen.

Hoe laat je een datum in Excel noteren als platte tekst?

Stel ik wil de datum van vandaag getoond hebben als 11-11-2019. Afhankelijk van de taal-versie van Excel NL of EN typ je dan in de formulebalk:

NL: =TEKST(VANDAAG();"dd-mm-jjjj")

EN: =TEXT(TODAY();"dd-mm-yyyy")

Best een omslachtig gedoe. Gelukkig is Excel eenvoudig te automatiseren.

Stel: in kolom A staan allemaal datums en die wil je importeren. (De eerste regel bevat de kolomnamen).

1. Kopieer kolom A naar een kolom verderop (rechts van alle kolommen die je wilt importeren). Stel dat dat dan kolom D wordt.

2. Typ vervolgens in kolom A, rij 2 (de eerste rij van alle rijen met datums in kolom A): =TEKST(D2;"dd-mmm-jjjj")

3. Pak met je cursor het kleine groene blokje rechts-onder in cel A2 en sleep het naar beneden over alle cellen met datums. Er lijkt nu niets veranderd te zijn maar iedere cel laat nu de corresponderende datum uit kolom D zien maar dan als platte tekst.

4. Wanneer je nu opnieuw het Excel-bestand importeert in InDesign (met behoud van opmaak), dan zul je zien dat de datums nu wel goed gaan (en de leeftijden uit dit voorbeeld opeens ook goed, omdat die door Excel berekend zijn). Let op dat je het celbereik tijdens het importeren even handmatig moet aanpassen om de overbodige extra kolom D niet mee te importeren. Je kunt die kolom er later ook in InDesign uit verwijderen.

Downloads

Excel-bestand “Datums gaan fout.xlsx
Excel-bestand “Datums gaan goed.xlsx

Beoordeel dit artikel

All fields marked with red asterisks are required fields.