Ik lees hardop in mijzelf en dat is een probleem. Het is hartstikke vermoeiend en supertijdrovend. Probeer dan maar eens een boek te lezen. Kost mij dagen.

In mijn zoektocht naar een manier om sneller te kunnen lezen stuitte ik op Bionic Reading. Als ADD’er ben ik ook nog eens erg snel afgeleid als iets mij niet echt interesseert maar dit boeide mij meteen vanaf het begin. De teksten op de website las ik namelijk supersnel! Test het zelf maar.

Mijn aandacht was gevat. Deze website heeft een oplossing voor mijn probleem!

Ik ga verder niet in op de werking van Bionic Reading. Nee ik wilde proberen of ik dit visuele effect ook met een handige stijl kan toepassen op mijn eigen teksten.

Gewoon een vingeroefening om te proberen of ik dat kan oplossen in InDesign. Het pakket is immers gemaakt om handig en snel teksten in op te maken.

Wat gebeurt er met Bionic Reading

De beginletters van elk woord worden bold gezet zodat je met je ogen focust op die letters. Je brein vult automatisch en supersnel de rest van het woord aan. Vele malen sneller dan je ogen dat kunnen.

Niet elke persoon heeft de behoefte aan zoveel bold gedrukte letters en daarom kun je met Bionic Reading heel veel instellingen aanpassen:

 • Het aantal eerste letters per woord dat bold gedrukt wordt (één, twee, drie, etcetera)
 • Het aantal woorden dat wordt overgeslagen (één woord overslaan. Of twee woorden overslaan, etc.)
 • Lettergrootte (corps)
 • Regelafstand (interlinie)
 • Ruimte tussen de letters (spatiëring)
 • Kolombreedte

Patronen zijn ideaal voor GREP

Bij Bionic Reading wordt gebruik gemaakt van patronen en dat is ideaal voor het gebruik van GREP waarbij je ook zoekt naar patronen:

 • Bij elk woord met 2 of 3 letters maak je de eerste letter bold
 • Bij elk woord met 4 of 5 letters maak je de eerste 2 letters bold
 • Om de twee woorden bold maken
 • Om de drie woorden bold maken
 • etc.

Alineastijl voor elke variant

In de webapp van Bionic Reading (BR) kunt je eindeloos slepen met de schuifjes om zo de juiste instelling te krijgen. Zo werkt dat helaas niet in InDesign. Daar moet je voor elke variatie een nieuwe alineastijl maken. Dat maakt de mogelijkheden meteen heel beperkt omdat met elke nieuwe variabele het aantal stijlen exponentieel toeneemt. Ik heb me beperkt tot de negen varianten die je hierboven ziet.

Waar het in eerste instantie om gaat is natuurlijk hoe je er voor zorgt dat delen van woorden bold gezet worden.

Wat moeten we eerst vinden: het begin van een woord. In GREP is dat:

 • \<

Stel we hebben een woord van 3 of 4 letters waarvan we de eerste 2 letters bold willen drukken dan zoeken we naar exact 2 letters gevolgd door 1 of 2 letters (is opgeteld 3 of 4 letters). Letters kunnen onderkast (\l) of kapitaal (\u) zijn (kleine of hoofdletters) Ik laat ook cijfers (\d) toe en na het woord misschien punten of komma’s (.,?!:; etc) (in GREP-taal: [[:punct:]]*). Na deze letter-cijfer-punct-combinatie mag een spatie (\s*) staan.

 • (?<=\<)[\d\u\l]{2}(?=[\d\u\l]{1,2}[[:punct:]]*\s*)

Zo kun je een aantal combinaties van woord-met-bold letters maken:

 • eerste 1 letter bold (woord van 1 of meer letters):
  (?<=\<)[\d\u\l]{1}(?=[[:punct:]]*\s*)

 • eerste 2 letters bold en minimaal 1 letter erna (woord van 3 of meer letters):

  (?<=\<)[\d\u\l]{2}(?=[\d\u\l]{1,}[[:punct:]]*\s*)

 • eerste 3 letters bold en minimaal 2 letters erna (woord van 5 of meer letters)
 • eerste 4 letters bold en minimaal 3 letters erna (woord van 7 of meer letters)
 • eerste 5 letters bold en minimaal 4 letters erna (woord van 9 of meer letters)
 • eerste 6 letters bold en minimaal 5 letters erna (woord van 11 of meer letters)

Je ziet dat het snel oploopt dus zo heel veel GREP-stijlen heb je niet nodig. Woorden van meer dan pak ‘m beet 11 letters laat je bijvoorbeeld alleen nog maar de eerste 6 letters bold. Dus met 6 GREP stijlen heb je een hele stijl gemaakt.

Als je in deze volgorde de GREP-stijlen in je alineastijl zet dan werkt het feilloos.

Alineastijl, GREP-stijlen

Je kunt nu een kopie van deze alineastijl maken en dan gaan spelen met de GREP-stijlen: wanneer je vereist dat er meer tekens in de ‘look ahead’ staan dan zullen dus minder letters bold gemaakt worden.

Saccades

In de Bionic Reading App kun je ook spelen met het aantal woorden dat wordt overgeslagen met het bold zetten. Dat zijn ‘Saccades’.

Als je ervoor wilt zorgen dat er om de twee woorden of om de drie woorden letters bold gezet worden dan kun je dat proberen heel ingewikkeld in alle GREP-stijlen te verwerken. Ik heb een handigere optie: Als laatste GREP-stijl zet ik elk volgende woord weer op ‘normaal’. Want de volgorde van GREP-stijlen is van invloed op de werking. Oftewel: de onderste GREP-stijl wordt als laatste uitgevoerd en overschrijft dus alle voorgaande GREP-stijlen wanneer ze (een deel van) dezelfde patronen gevonden hebben. De voorgaande GREP-stijlen maken letters bold en de laatste maakt een deel daarvan weer normaal.

 • \<[\d\u\l]+[[:punct:]]*\s*\K(\<[\d\u\l]+[[:punct:]]*\s*){1}

Uitleg: Begin van een woord. Alle letters van het woord (1 of meer keren). Daarna misschien een punt, komma, etc. en/of misschien een spatie. Die laat je ongemoeid (\K). Daarna vind je exact 1 (of 2) keer zo’n zelfde patroon en die maak je ‘normaal’.

GREP-stijl: normaal maken

WebApp nagebouwd in InDesign

Ik vond het ook een uitdaging om de variaties aan te sturen via een database en dan schuifjes te laten bewegen die de instellingen laten zien. Dan lijkt het op de webapp maar is dat natuurlijk niet :) Hieronder de opmaak in InDesign en een videootje:

scherm E

Platform:
Mac & Windows

Programma:
Adobe InDesign

Level: Ervaren

Ervaren InDesign Apple Windows

Schrijf je in voor het laatste dtp‑nieuws

Artikelen en tips & trics over desktop­publishing met veel aandacht voor InDesign, Illustrator en Photoshop.

  Loading...


  Bekijk mijn Privacybeleid hier.

  Leave A Comment

  Loading...