De opdracht

Voor een grote Friese ROC moesten 196 brochures geproduceerd worden van elk gemiddeld 60 pagina’s dik. Voor iedere studierichting, per vestiging, een gids. Vol met nauwkeurige informatie over kosten, studieduur en urenverdelingen ­verspreid over vele tabellen en met een lijvig eindexamenreglement. Aan mij de vraag of ik het project wil leiden op dtp-gebied…

Werkzaamheden

Technisch leidinggeven aan 20 dtp’ers, opmaken basis­bestand, dtp-instructies maken, communicatie met de dtp’ers over technische updates, pdf’s interactief maken.

Verloop van de werkzaamheden

Ik ben nagenoeg vanaf het begin betrokken geweest bij het ­project. Een prima keuze. Het basisbestand waarmee alle ­gidsen gebouwd zouden gaan worden heb ik persoonlijk opgemaakt en ontwikkeld naar aanleiding van het initiële ontwerp. En daarmee kon ik volledig instaan voor het eindresultaat.

Bij de kick-off meeting met alle 20 freelance dtp’ers die ingeschakeld werden kon ik aantonen dat de eerder beoogde productietijd met al bijna de helft (!) was ingekort door de efficiënte opbouw van het basisbestand. Alle aangeleverde Word-documenten konden met behoud van stijlen worden geïmporteerd waardoor de opmaak teruggebracht werd tot ‘bijsturen’. Van de beoogde 16 uur terug naar maximaal 10 uur per gids. Wat bijzonder fijn is als je als dtp’er een vast bedrag per gids mag factureren!

De dtp’ers kregen van mij veel updates, tips & tricks via de mail toegestuurd waardoor de productietijd nog verder naar beneden ging. Sommige gidsen gingen in minder dan 4 uur gereed en wel de deur uit. Zelf deed ik ze in ongeveer 3 uur.

O ja, en lekker interactief met een mooie, automatisch gegenereerde inhoudspagina zodat je gemakkelijk kunt springen naar de informatie die je zoekt. Handig omdat de gidsen ook digitaal beschikbaar werden gemaakt.

Resultaat

196 prachtige, consistent vormgegeven en opgemaakte ­brochures zonder fouten en ruim binnen gestelde tijd en ­budget. Een blije opdrachtgever en een blije klant. En voor het reclame­bureau ook niet onbelangrijk: de dtp’ers waren ook zeer tevreden met het stressvrije productieproces.