In deze tutorial laat ik je zien hoe je in InDesign met GREP de -e na een cijfer in superscript zet. Zoals in 16e eeuw, 3e plaats (3e) en 1e|2e|3e etc. En laten we dan meteen ook -de en -ste zoals in 1ste, 2de, 8ste, 12de en 1000ste meenemen.

Als je teksten krijgt aangeleverd, is de kans groot dat er nog allerlei ongewenste dingen in staan zoals dubbele spaties, meerdere tabs, heel veel spaties die als een soort tab dienen en nog veel meer. Pfff. Opruimen dus. in deze tutorial gaan we aan de slag met GREP-stijlen.

Als je nieuw bent in GREP dan raad ik je aan om de hele serie GREP in de praktijk te lezen en te oefenen. Start bij #1.

Platform:
Mac & Windows

Programma:
Adobe InDesign

Level: Gevorderd

Gevorderd InDesign Apple Windows YouTube

De praktijk

Stel je krijgt een tekst van 100 pagina’s over historische feiten aangeleverd. De tekst staat vol met verwijzingen naar de 16e eeuw en de 13e eeuw, etc. Hoe zet je dan al die letters -e allemaal omhoog? En wel zo handig en snel mogelijk.

Handwerk

Zoeken naar de ‘e’ achter de cijfers en die in superscript zetten kun je:

 • handmatig doen (tijd voor deze klus: meer dan een halve dag werk)
 • met zoek/ vervang in 10 acties, want cijfers lopen van 0 tot 10 (tijd: ergens tussen een kwartier en een uur, afhankelijk hoe snel je bent)
 • met zoek/vervang met GREP (tijd: 2 tot 10 minuten, afhankelijk van je snelheid en kennis van GREP)

Nadeel van al deze bovenstaande methodes is dat je alles telkens overnieuw moet doen zodra je een andere tekst krijgt. Dus met iedere tekst moet je opnieuw aan de slag. Ook weet je niet, zeker bij handmatig zoeken, of je per ongeluk wat overgeslagen hebt. En met zoek/vervang heb je misschien wel dingen veranderd die helemaal niet veranderd mochten worden…

Automatisch met GREP-stijl

De onderstaande methode hoef je maar één keer in te stellen en werkt altijd, op alle teksten. Dus ook op nieuwe teksten:

 • Met gebruik van een GREP-stijl (tijd: eenmalig zo’n 15 minuten, afhankelijk van je snelheid en kennis van GREP en daarna nooit meer)

En als je in de tekst ziet dat er teveel aangepast wordt (de GREP-stijl werkt té gretig), dan pas je die GREP-stijl gewoon aan.

Al deze handige dingen laat ik je zien in de volgende videotutorial:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

Gebruikte GREP codes

Zoeken naar -e, -de, of -ste, alleen als die vooraf gegaan wordt door een cijfer, maar niet direct daarna gevolgd door een willekeurige letter of cijfer (mag dus wel een spatie of een leesteken zijn):
(?<=\d)(e|de|ste)(?![\l\u\d])

Bekijk de hele serie

Schrijf je in voor het laatste dtp‑nieuws

Artikelen en tips & trics over desktop­publishing met veel aandacht voor InDesign, Illustrator en Photoshop.

  Loading...


  Bekijk mijn Privacybeleid hier.

  Leave A Comment

  Loading...