Over mij

Wat maakt mij
uniek in dit vak?

Roland Mol

 • Geboren en getogen Brabander
 • Twee lieve zoons
 • Een fijne relatie
 • Mountainbiken, muziek en fotografie
 • Zachtaardig, gemoedelijk, empatisch, serieus
 • 2020-nu: desktoppublishing-consultant
 • 2007-2019: freelance dtp’er / vormgever
 • 2005-2008: docent grafische vormgeving / stagebegeleider Cibap Zwolle
 • 1995-2005: medeoprichter en eigenaar van Reclamebureau Dizain in Groningen.
Mijn focus ligt vooral op het verbeteren van efficiëntie en snelheid tijdens het dtp-werk. Ik zoek software en technieken tot op de bodem uit om vraagstukken op te lossen. Dat heeft mij tot dé expert in dit vakgebied gemaakt. Samen met mijn vaardigheid om kennis over te brengen op anderen is dat de perfecte combinatie om anderen te helpen beter en sneller grafisch te produceren.

Sinds ik ergens in de jaren ’80 met het vak vormgeving in aanraking kwam heb ik een onstilbare honger naar kennis over alles wat met vormgeving te maken heeft. Na mijn opleiding aan het Cibap in Zwolle en anderhalf jaar Kunstacademie ben ik samen met een schoolvriend Reclamebureau Dizain gestart. Zonder enige praktijkervaring maar met enorme werklust, inzet en creativiteit hebben we het bedrijf binnen vijf jaar laten uitgroeien tot het meest markante bureau van Groningen. De grondhouding van toen heb ik nog steeds: zelf uitzoeken en niet rusten totdat het werkt.

Hoe ingewikkelder de uitdaging, hoe mooier ik het vind.

Mijn werkplek

25+

Jaar ervaring

Secuur, betrouwbaar, meedenkend, snel, technisch zeer vaardig, sociaal, communicatief, klantgericht, oog voor detail, stressbestendig.

in 5

Stappen naar jouw succes

1. Luisteren
2. Overleggen
3. Oplossen
4. Overdragen
5. Trainen

100+

Opdrachtgevers

Van reclamebureaus, mediabedrijven en uitgeverijen tot scholen, evenementenbureaus, winkels, fabrikanten en adviesbureaus.

Vaardigheden

InDesign
Geautomatiseerde opmaak
Photoshop
Illustrator
Acrobat Pro / PDF
Interactieve PDF formulieren
Trainen / opleiden
InDesign GREP
Excel

Mijn diensten

Hulp bij grote / complexe grafische projecten

Heb je een megaklus waarbij een groot aantal brochures, folders of andere uitingen met wisselende inhoud gevuld moeten worden, dan wil je dat natuurlijk zo snel en foutloos mogelijk doen. Iets waar je dtp-studio mogelijk niet op is ingericht qua kennis en bezetting. – Ik kan je daarmee helpen.

Automatiseren van grafisch werk

We hebben allemaal wel grotere of kleinere klussen waarbij je denkt: kan dat nou niet sneller of nog liever: automatisch? Dat zou mij zó veel tijd schelen! Nou, vaak kan dat dus wel. – Ik kijk graag met je mee naar datgene wat je graag geautomatiseerd zou willen hebben en mogelijk heb ik er een oplossing voor.

Bestaande producties verbeteren en stroomlijnen

Vaste, terugkerende producties van folders, magazines of andere periodieken, om maar wat te noemen, zijn typisch werkzaamheden waarbij efficiëntieverbetering grote impact kan hebben op bijvoorbeeld de winstmarge of de werkdruk in de studio. – Ik help jou om die verbeteringen te vinden en door te voeren.

Jou nóg beter maken in je vak

“Ik heb écht geen tijd om dat zelf allemaal uit te zoeken.”, “Ik weet wel dat het kan, maar ik weet alleen niet hoe.” Een paar uitspraken die ik met enige regelmatig hoor. – Ik kan je alles leren wat je zou willen weten over Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop. En nog veel meer.

Mijn missie

De wereld mooier maken met goede grafische producties

Sinds we met programma’s als Word, PowerPoint en allerlei online tools in staat zijn om zonder enige technische kennis pdf-bestanden te maken is de wereld enorm vervuild geraakt met bedroevend slecht drukwerk en andere tenenkrommende ‘grafische vormgeving’.

Anderen helpen beter te worden in het grafische vak

Omdat er steeds minder mensen zijn die nog echt verstand hebben van desktop­publishing wil ik al mijn opgedane kennis en ervaring inzetten om anderen te helpen beter te worden in het grafische werk dat zij uitvoeren.

Voor wie ik werk

Bedrijven

Alle bedrijven die grafische uitingen produceren en daarbij extra hulp kunnen gebruiken in de vorm van projectbegeleiding, automatiseren van opmaakwerk, efficiëntieverbetering van bestaande producties of trainen / opleiden van zichzelf of hun medewerkers.

Met mijn diensten worden zij sneller en beter waardoor ze met meer kennis en vertrouwen een hoger rendement halen uit hun grafische producties.

Ik werk daardoor veel voor o.a.:

 • Reclamebureaus
 • Mediabedrijven
 • Uitgeverijen
 • Productiebedrijven (fabrieken en leveranciers)
 • Zakelijke dienstverleners
Eurotrade Fair

“Roland heeft er in 4 korte sessies bij ons op kantoor voor gezorgd, dat wij de Adobe CC programma’s veel efficiënter kunnen gebruiken. Bovendien is de kwaliteit van onze ontwerpen met sprongen vooruit gegaan. Roland, bedankt voor je expertise en de prettige samenwerking!”

Jeroen Riemersma, Eurotrade Fair
Jeroen Riemersma

Directeur Eurotrade Fair

Haal jij te weinig rendement uit je eigen opmaakwerk of je hele dtp-studio?

Boek een gratis en vrijblijvend adviesgesprek van een halfuur waarin we over jouw bedrijf en je werk praten. Waar loop je tegenaan en wat zou je veranderd willen zien? – Samen bepalen wat er nodig is om je doel te bereiken.